Minnesord till Sten Jonsson

Sten Jonsson tänder den eldpall han till stor del varit med och skapat.

Sten Jonsson är död. Detta grymma faktum är så svårt att förstå och acceptera. Så levande, livsglad, spänstig och stark som du var långt in på din sista höst. Blott 74 år gammal tog denna hemska cancer ditt liv.

In i det sista bidrog du med din hjälp, omtanke och omsorg för andra. Du var alltid nära och var ett stabilt stöd för dina grannar, din by Skästra och din socken Järvsö. Engagerad och närvarande i allt som låg dig nära. Främst förstås för din fina familj som vi å det varmaste vill framföra vårt deltagande till. Så även som en riktigt god  kompis till dina många vänner. Men även i många andra sammanhang. Som i Lions. I Järvsö IF. Och inte minst för alla oss i Skästra Byaförening. 

Vi här i Skästra kommer vara dig evigt tacksam för allt du har bidragit med. För en utomstående är det nästintill omöjligt att förstå hur mycket arbete och engagemang du i stort och smått har lagt ned. Du har varit med i byaföreningen sedan den startade. Ditt bidrag för eldpallkojan är extra berömvärt. Många har genom åren gjort storslagna insatser för att göra denna smått galna idé om att skapa världens största eldpallkoja till verklighet. Men när ideella arbetsinsatser gick från stort engagemang till sparlåga under mitten av 2010-talet, var du den drivande till att arbetet pånyttföddes. Tillsammans med snickargeniet och din parhäst Birger lade ni under tre-fyra års tid ned ofantligt med arbetstimmar för att färdigställa eldpallkojan in- och utvändigt. 

Självklart var ni inte ensamma, flera här i byn har gjort fantastiska insatser tillsammans med er även på senare år. Men du Sten var hjärtat i pånyttfödelsen av arbetet medan Birger och vi andra var händer och kropp. Förutom det fysiska arbetet i kojan hittade du lösningar för rökrörets funktion, el, smides- och plåtarbeten mm. Dessutom som ledamot och kassör i byaföreningens styrelse under flera år bidrog du till eldpallkojans finansiering genom olika ansökningar av bidrag.

Vi kommer aldrig glömma den ovärderliga betydelse du har haft för att eldpallkojan har blivit så fin som den är idag. Detta överskuggas blott av din storhet som vän, granne, bybo och människa. Alltid rakryggad när en åsikt behövde framföras. Alltid tillgänglig för ett samtal och ett skratt, oavsett om det gällde långpromenader, fika, en eftermiddagsöl eller ett bastubad. Alltid med glimten i ögat och ett smil på läpparna. Alltid till hands och hjälpsam när någon så behövde. 

Käre Sten, du kommer för alltid finnas i vårt minne och sinne och för alltid vara oss saknad. Tack för allt det du gjorde, för den du var och för oss alltid förblir.

Vännerna i Skästra Byaförening