Historia Teater
Skästra byaförening startade 2004 ett teaterprojekt med mål att ha premiär med ett nyskrivet spel, till Skästra marknads 10-års jubileum 2005. Spelet fick namnet Winterkriget, och manus byggde på dokumenterade händelser som utspelades under några marknadsdagar 100 år tidigare.
Spelet samlade en stor skara amatörskådespelare, ca 50 personer deltog, och blev mycket uppskattat. Följden blev att ensambeln fortsatt spela Winterkriget somrarna 2005, 2006 och 2007.
Nu känner sig Skästra byaförening redo för en satsning på ett nytt sommarspel. Redan för ett par år sedan började Sofia Lindström och Lena Stiessel fundera på ett nytt manus. Ytterligare några personer anslöt för att vara bollplank när berättelsen började ta form. Börje Björklund bjöds in för att berätta om hur samhället såg ut på 1920-talet.
Fakta, litteratur och berättelser samlades in, och ett noggrant förarbete gjordes.
Resultatet har blivit en kärlekshistoria med unga författarinnan Margit Söderholm, en amerikansk turist som har sina rötter i Skästra, och byns unga mjölkkörerska, i centrum. Berättelsen är en fin historia som berättas med varm humor genom trovärdiga rollfigurer. Spelet berör frågor om livet. Står man starkast ensam? Är det viktigt att ställa upp i föreningar? Vad gör man om man måsta välja mellan karriären och kärleken? Vad betyder nära släktingar?
Spelet har fått namnet Driver dagg – en annan historia, och syftar då på filmen och boken Driver dagg faller regn. En annan historia då det är en fantasi hur författarinnan kom till Järvsö för att söka inspiration, och fick se kärleken oväntat spira.
Manus är färdigt för en föreställning i två akter. Musik har under våren komponerats av musiker från trakten. Rollerna är tillsatta, 23 st, och därutöver är många barn och ungdomar redan engagerade i spelet. I huvudrollerna har vi två unga unga tjejer från Järvsö.
Maja Wreiding, ung nyutbildad skådespelerska och Brita Björs som under några år arbetat på folkteatern i Gävleborg och nu påbörjat sin utbildning på musikhögskolan i Malmö. Vi känner stort förtroende för alla engagerade skådespelare och amatörer som har möjlighet att göra detta spel till något riktigt bra!
Driver dagg
Filmen Driver Dagg Faller Regn visas återkommande på tv, och har blivit en av de mest älskade svenska ”kultfilmerna”. Den filmades 1946 i regi av Gustaf Edgren, och i huvudrollerna ses Mai Zetterling och Alf Kjellin, två av den tidens största svenska skådespelare. Filmen blev en milstolpe för svensk filmindustri, som den första ljudfilmen att dra in över en miljon kronor. Många av filmens scener är inspelade i Järvsö och i andra delar av Hälsingland. Driver Dagg Faller Regn är en film som än idag ger människor bondromantiska associationer när de tänker på Hälsingland. På filmsidor på Internet har vi hittat kommentarer som ”en otroligt intressant, romantisk, fin och gripande film”, ”underbart romantiskt dravel som jag kan se hur många gånger som helst” och sedan finns även en kommentar som ”hälsingland har dessutom inte förändrats sen dess”. Undrar vad personen som skrev det tänkte på…
Filmens manus baserades på böckerna med samma namn, som skrevs av Margit Söderholm. Hon föddes i Stockholm 1905 och utbildade sig till lärarinna. Boken Driver dagg faller regn gjorde att hon slog igenom som författare, och vann första pris i en prestigefylld romantävling.
Margit Söderholm besökte Järvsö när hon skrev sina böcker, och gamla människor kan idag berätta om hur författaren satt och drömde vid foten av Järvsöklack, och på Karlsgårdens vackra gårdstun. Hon höll bygden kär hela livet och återkom då och då, som turist, och för att få lugn och ro att skriva.
Vi hoppas att med detta spel kunna ge henne och hennes böcker nytt liv. Förhoppningsvis blir Driver dagg – en annan historia ett attraktivt besöksmål för såväl turistbussar och lokalbefolkning, och kan återkomma några år framöver.
Produktionsgruppen
Producent är Ingela Gustavsson, Järvsö
Regissör är Sofia Lindström, 34 år, Järvsö. Sofia regisserade de två senaste uppsättningarna av Winterkriget. Nu senast skrev hon texter och ansvarade för regin till ”julfint” ett sammarbetsprojekt mellan Hälsinge låtverkstad och Järvsö församling. Hon har tidigare arbetat på folkteatern i Gävleborg, som skådespelare, statist, körmedlem och sångare. Hon var med i uppsättningarna ”Ingen som jag- spelet om From Olle”, ”Trollkarlen från Oz” och ”Trollflöjten”. Hon arbetade som skådespelare i Peter Oskarssons uppsättning av ”Och sanden ropar” på Orionteatern i Stockholm, och sedan med samma föreställning på Riksteatern. Sofia arbetade flera år med dansgruppen Oviga, 20 ungdomar som gjorde folkdansföreställningar och turnéer. Hon skrev och regisserade redan på gymnasiet folklustspelet ”Sagan om Emfrid” som spelade på Karlsgården 1993, 1995 och 1997.